Skip to main content

Omien häiden suunnitteleminen on yksi hauskimmista asioista mitä voi tehdä, jos osaa välttää sudenkuopat. Tässä muutama niistä, osa yksinkertaisia, osa monimutkaisempia mutta jos osaat esimerkiksi nämä välttää, häät järjestyvät kuin itsellään.

Hääbudjetti

Hääbudjetti on kaiken perusta. Ilman sitä tuhraantuu rahaa turhuuksiin ja loppua kohden joudut tekemään myönnytyksiä ja venymään turhaan niissä asioissa, jotka huomaat olevan kuitenkin tärkeitä.

Laadi aina budjetti ensin, edes vähän sinne päin ja mieti itsellesi tärkeät asiat, hääpaikka, catering, valokuvaaja, videokuvaaja, bändi, dj, kukat, juomat ja niin edelleen. Jaottele ne tärkeysjärjestykseen, jaa niille osuus budjetista prosenteissa (jätä myös sivu- ja yllätyskuluille 10-20% kokonaisbudjetista jo tässä kohdassa) ja katso miten se jakautuu.

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle ja kaikki perustuu realistiseen budjettiin.

Häävieraslista

Jos annat jonkun muun kuin itsesi tai partnerisi päättää ketä saa kutsun ja ketä ei, olette menossa pahasti pieleen. Häät ovat nimenomaan teidän häänne ja voitte tehdä itse päätöksenne häävieraista ja missä kohtaa raja menee.

Varsinkin nyt kun väkisin pitää miettiä kokonaismäärää, etäisyyksiä istuessa ynnä muuta, vieraslistan miettiminen itse yhdessä parisi kanssa on paras tapa saada häistä itsenne näköiset joka tapauksessa.

Ei myöskään ole mitenkään tavatonta tulevaisuudessakaan jakaa juhlia kahtia – pienet vihkiäiset ja juhlat siihen lähisuvun kanssa ja erikseen kavereille, ystäville ja sukulaisille hääjuhlat missä tahansa muodossa. Tässä myös hääbudjetti voi kiittää jos järjestää juhlat eri nimellä kuin häät – moni juhlapaikka tai järjestäjä tekee muita juhlia eri hinnalla kuin häitä (mutta se ei tarkoita että väittää häitä muiksi juhliksi, panostus on kuitenkin erilainenn häihin kaikilla järjestäjillä ja puuhaihmisillä).

Hääkutsujen lähettäminen liian aikaisin

Varsinkin jos harkitsette yleistyvää tapaa lähettää Save the Date -kutsut ennen varsinaisia kutsuja. Save the Date -kutsuissa kerrotaan yleensä vain päivämäärä, jonka vieraiden toivotaan korvamerkitsevän häitänne varten. Jos tässä kohdassa vieraslista ei olekaan ihan valmis ja joudutte valitsetsemaan eri juhlapaikan, jonne eivät kaikki mahdukaan, olettekin kinkkisessä tilanteessa.

Vinkkinä on, että ottakaa Save the Date -kortteja varten kuvat valmiiksi ja lähettäkää vasta kun olette juhlapaikan saaneet varattua ja vieraslistan viilattua haluamaksenne. Samalla on hyvä myös tutustua valokuvaajaan, joka sekin kannattaa varata ajoissa, varsinkin vuodelle 2021. Monet häät siirtyivät vuodella eteenpäin, joten ensi kesälle varauksia on jo paljon – sama tietysti juhlapaikoilla!

Ette kysy tarpeeksi kysymyksiä

Kysymyksiä ei voi koskaan olla liikaa palveluntarjoajille. On tietysti tärkeää olla ystävällinen palveluntarjoajille mutta on tärkeää että saatte kaiken informaation mitä haluatte tietää. Kysykää tarkkojakin kysymyksiä, jotta tiedätte mitä tilaatte ja saatte. Pyytäkää palveluntarjoajia kertomaan hyvinkin tarkkaan asioista. Esimerkiksi jos tilaatte floristilta valkoisia kukkia toukokuun häihin, mitä kukkia ne ovat silloin? Voi olla epämukavaa kysellä tarkkoja kysymyksiä ammattilaisilta mutta vain siten te parina pystytte tekemään hyviä valintoja, jotka pitävät paikkansa koko suunnitteluvaiheen ajan.

Lisäksi, tavatkaa mahdollisimman moni etukäteen livenä tai videopuhelun kautta. Näin yleensä ihmisestä oppii parhaiten ja tiedätte millaisia he ovat. Itsekin valokuvaajana haluan aina tavata hääparit etukäteen, sillä olen niin lähellä koko päivän yleensä niin on mukava tietää vähän millaisia ihmisiä kaikki oikeasti ovat.

Unohdatte keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää

Muistakaa että olette menossa naimisiin ja olette aloittamassa elämää yhdessä. Olkaa kilttejä toisillenne (ja niille jotka auttavat suunnittelussa). Välillä tunnelma voi kiristyä joko teidän kahden tai läheistenne välillä mutta se on yleensä odotettavissa, hääpäivä on kuitenkin tärkeä ja päätökset joskus isojakin. Muistakaa vain miksi olette päättäneet siirtyä seuraavalle tasolle suhteessanne 🙂

Hääkuvaus kesälle 2021 and beyond

Avasin jo häävarauskalenterini ensi vuodelle. Sinne mahtuu vielä häitä, kysymällä saa tietää onko suunnittelemanne päivä vielä vapaana – varauksia tulee jo kuitenkin 🙂

Avaa chat
1
Hei! ????
Miten voin auttaa?
//Ari